Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Kimmenade Groep BV Helmond

KIMMENADE GROEP BV HELMOND

KERNACTIVITEITEN

Kimmenade is een afdichtings bedrijf voor daken en betonnen ondergronden van kelders tot bruggen. Kimmenade werkt met een uniek eigen product, naadloos gespoten. Kimmenade werkt voor bedrijven waar de hoogste eisen gesteld worden aan veiligheid, kwaliteit en levensduur.

BEDRIJFSGESCHIEDENIS

HELMOND

MIERLO 1909-1915

In 1909 begint Martinus van de Kimmenade in Mierlo handelsactiviteiten in bouwmaterialen  maar ook in kalk. Deze handelsactiviteiten vormen de basis voor de latere dakbedekking activiteiten van de familie van de Kimmenade. Martinus kan dan ook met kan dan ook met recht de “ founding father” van de Kimmenade Groep Helmond genoemd worden. Aanvankelijk werkt hij vanuit zijn woning in Mierlo maar vanwege de uitbreiding van activiteiten en problemen van aan en afvoer en opslag opent Martinus eenvestiging aan de Kanaaldijk in Helmond. Dat is maar tijdelijk want in dat zelfde jaar 1909 verhuisd de onderneming M. L. van de Kimmenade handelsagent in bouwmaterialen   naar een vestiging aan de Havenweg in Helmond. Hij woont dan nog steeds in Mierlo. Pas 6 jaar later zou hij met zijn gezin weer verhuizen maar dan naar Helmond omdat hij dichter bij zijn bedrijf in Helmond wilde wonen. Dat was effectiever, leverde minder tijdverlies op.

Nieuw hoofdkantoor 2020

Kimmenade Groep BV Helmond

Productieproces van oud naar nieuw

Kimmenade Groep BV Helmond Kimmenade Groep BV Helmond Kimmenade Groep BV Helmond Kimmenade Groep BV Helmond               

VOORGESCHIEDENIS

VENLO 1905- 1909

In het jaar 1905 verlaat Martinus  met zijn gezin Amsterdam en vestigt zich als handelsman in Venlo op 16 juni 1905. De familie woont in een woning aan de Groote Beekstraat 29. Hij handelt dan in rijwielonderdelen, werft leidekkers uit de omgeving van Venlo en vraagt een vergunning aan voor de verkoop van bier en wijn vanuit zijn woning aan de Groote Beekstraat 29. Op 3 juli 1906 wordt het vierde kind, zoon Richardus, Johannes, Nicolaas daar geboren. Martinus besluit drie jaar nadien terug te gaan naar zijn roots en verhuist in Juni 1909 naar zijn geboorteplaats Mierlo.

GOUDA-AMSTERDAM 1895-1905

Op 4 juni 1895 vertrekt Martinus met zijn  vrouw vanuit Mierlo naar Gouda. Zij blijven daar twee jaar. Op 5 mei 1897 laat hij zich inschrijven in Amsterdam als handelsreiziger in wijnen. Martinus betrekt met zijn familie een woning, nummer 123, aan de Overtoom. Op 25 september wordt daar hun tweede kind geboren, zoon Eduardus Gerardus, roepnaam Ed. De zaken lopen goed en in het jaar 1901 wordt Martinus benoemd tot penningmeester van de “ Handelsvereeniging Eeendracht” afdeling Amsterdam. In 1903 verhuist het gezin naar een pand, nummer 169, gelegen aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Daar begint Martinus een bierhuis waar hij zowel wijnen als bier verkoopt. Een jaar daarvoor was hun derde kind dochter Mathilde, Pauline, Marie geboren.

MEPPEL

MIERLO

Bevolkingsregister 1874.

Kimmenade Groep BV Helmond