Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Op zondag 27 januari wordt de eerste open dag georganiseerd in het geheel vernieuwde Industriële Atrium.

In het midden van het kenniscentrum bevindt zich het zogenaamde Atrium. In dit Atrium is een bibliotheek ondergebracht met diverse boeken over de industrie. Aan een leestafel kan men deze boeken inzien. Ook staan er in het Atrium aanraakschermen. Daarop kan de bezoeker de uitgebreide databank raadplegen. In deze databank vindt men allerlei informatie over ondernemers, ondernemingen en productieprocessen van de industrie in Helmond en omgeving.

Rond het Atrium zijn de expositieruimten gegroepeerd. In mooie vitrines worden er collecties getoond van industriële voorwerpen, foto’s en documenten etc. van de basis industrieën Metaal, Textiel, Energie en Druk. In elke expositie ruimte wordt er op een videoscherm een instructiefilm getoond over de industriële productieprocessen van deze basisindustrieën. Er is ook informatie aanwezig over de Helmondse industriële bedrijven en worden er producten en gereedschappen geëxposeerd.

In de ruimte Druk wordt een demonstratie gegeven van de werking van een oude handelsdrukkerij. Op het weefgetouw uit de 18de eeuw wordt een demonstratie gegeven hoe in die tijd geweven werd. De maquette van het Peapark staat opgesteld in de expositie ruimte Textiel. Er is ook een Stijlkamer, een oude directiekamer uit het begin van de 20ste eeuw, ingericht. In de filmzaal wordt de documentairefilm “Mannen van Staal” vertoond over de historie van de firma Gebroeders Van Thiel, Salzgitter Mannesmann Precisie BV en Franke Nederland BV. En tenslotte kunnen er DVD’s van verschillende bedrijf historische documentaires en boeken worden aangeschaft.

Zo kunt U het industrieel verleden op allerlei manieren herbeleven!! Een (landelijk) nieuw en uniek museum concept dat het culturele leven van de stad Helmond en omgeving verrijkt. Wilt u meer weten en bekijken dan bent u van harte welkom in Het Industrieel Atrium, Kanaaldijk NW 29 in Helmond op 27 januari van 13.00 tot 17.00 uur. Entree €3,50, boven 65 jaar €3,00