Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Een bijzonder evenement in het Industrieel Atrium op 23 juni a.s.

Thema “ Lezen en het boek “

(Aansluitend opent de  thematentoonstelling  ” Lezen, Boekdrukken en Boekbinden”).

                                                                              

Op deze dag hebben we 4 leuke en interessante onderdelen voor u georganiseerd

Lezing: “ Historie van het lezen en schrijven”

Lezen en schrijven zijn twee  wezenlijke  bezigheden van de mens.  Het begon met de uitvinding van het schrift, of eigenlijk misschien wel eerder. Begon het 3.500 jaar voor Christus in Sumerie of  ontstond het lezen  42.000 jaar geleden met de oudste bekende grottekening ? In ieder geval was het lezen en schrijven toen maar voor enkelen bestemd. Eeuwen later met de uitvinding van de boekdrukkunst werd lezen en schrijven voor veel meer mensen bereikbaar. Over de ontwikkeling van lezen en schrijven vanaf de oertijd tot aan de boekdrukkunst geeft de heer Konemann deze dag een zeer interessante lezing. Hij vertelt hoe de ontwikkeling van de menselijke communicatie tot aan de boekdrukkunst is verlopen. Tevens in beeld gebracht met prachtige dia´s.

De huidige digitale communicatie heeft een lange historie. Zeer interessant en leerzaam dus om te zien hoe deze historie eruit ziet. 

Demonstratie “Boekdrukken”

Ervaren boekdrukkers laten zien hoe o.a. vroeger het drukproces voornamelijk met de hand werd gedaan en met drukinkt en letters. Het Industrieel Atrium heeft een origineel drukinkten laboratorium; een uniek erfgoedstuk. Hier worden de verschillende kwaliteiten van de drukinkten getest op o.a.: viscositeit, wrijfechtheid, kleur etc. Drukinkt is een inkt die bij het drukken door de drukvorm (bijvoorbeeld loden letters) wordt overgedragen op het te bedrukken materiaal (substraat), bijvoorbeeld papier. Drukken is een vermenigvuldigingsprocedé waar, voor het weergeven van het onderwerp, drukinkt wordt overgebracht op een te bedrukken materiaal met behulp van een drukvorm en een drukkracht. De druktechniek wordt onder andere gebruikt in de boekdrukkunst voor het vermenigvuldigen van geschriften. In Europa maakte de boekdrukkunst haar intrede in de vijftiende eeuw. Bezoekers worden uitgenodigd en zelf aan het werk gezet om hun eigen boekenlegger met hun eigen gekozen tekst daarop zelf te drukken. Ook is er een korte film te zien over de ontwikkeling van de boekdrukkunst.

Demonstratie “Boekbinden”

De meeste romans die je tegenwoordig bij de boekwinkel haalt, zijn mechanisch geprint en gebonden. In de 20e eeuw werd het boekbinden volledig gemechaniseerd Maar  het eeuwenoude ambacht van het boekbinden bestaat nu nog steeds en wordt nu min of meer beschouwd als een kunstvorm. De boekbinder, Lucien van der Voort uit Helmond met 45 jaar ervaring, laat zien hoe dat eeuwen oude ambacht in zijn werk gaat.

Tentoonstelling “ Boeken en Boekenleggers”

Bijzondere uitgaven van boeken en boekenleggers zijn vanaf die dag te zien in de expositieruimte van Het Industrieel Atrium.

Programma:

1.Demonstratie boekdrukken en boekbinden.                

Vanaf 13.00u tot en met 16.00u doorlopend.

2.Lezing “ De historie van het lezen en schrijven” 

Vanaf 14.00u – 14.45u

Pauze 14.45u – 15.00u

Herhaling 15.00u-15.45u

3.Expositie “Boeken en Boekenleggers “                           

Vanaf 13.00u -16.00u doorlopend.

In Juni en Juli op Donderdagen vanaf 9.30u tot en met 16.00u

Entree:                                                                           

Evenement 23 juni 2019

€.4,- per persoon

Kinderen 8jr-16jr gratis.                                                                                                             

65+ €.3,- per persoon.

                                                                                                                     

Donderdagen:        

€.2,50 per persoon

Kinderen 8 jr tot 16jr gratis.          

65+ €.2,- per persoon.