Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Kantklossen is een ambacht dat al eeuwen oud is. De oorsprong is vermoedelijk te vinden in Vlaanderen, hoewel de historie ook in Italië het kantklossen al vroeg vermeldt. De overlevering zegt dat het kantklossen is ontstaan uit vlechten, weven en knopen. Kloskant is een weefsel dat door een kantwerkster, met garen, dat op klossen is gewonden, gemaakt wordt. Er wordt gewerkt op een kussen waarop een patroon (de kantbrief) bevestigd wordt. De draden worden gekruist en gedraaid en met behulp van spelden op zijn plaats gehouden. De kant werd vaak gebruikt als versiering voor kleding en linnengoed, maar in latere tijd ook ter verfraaiing van het interieur. Het klossen van kant is een zeer  bewerkelijke techniek en daarom niet meer geschikt om de kost mee te verdienen. Het uurloon zou het werk onbetaalbaar maken. Dit oude kunsthandwerk heeft tijden gesluimerd, maar staat nu gelukkig weer volop in de belangstelling en op diverse plaatsen is het mogelijk er cursussen in te volgen.  

Op zondag 24 maart aanstaande, tijdens de introductiemiddag van het ambacht kantklossen, zullen kantwerksters van stadshobbycentrum Het Baken in Het Industrieel Atrium demonstraties verzorgen. Daarnaast zullen er diverse attributen die met kantklossen te maken hebben te zien zijn.

24 Maart 2019 van 13.00u -16.00u                                                                       -Demonstratie kantklossen -Bezichtiging attributen    -Film over de geschiedenis van de Industrie van Helmond (allen doorlopend gedurende de dag)

Noot: voor meer informatie over kantklossen bezoek https://www.industrieel-atrium.nl/video-item/haec-dicuntur-fortasse-ieiunius

Entree: volwassenen €4,00 p/p 65+                €3,00 p/p kinderen tot 8 jaar gratis Inloopdagen woensdag en donderdag €2,50