Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Van zondag 18 december 2016 tot en met zondag 31 januari 2017 is er bij het Industrieel Atrium een expositie te zien van de kunstenares Loes Rüland. Haar schilderijen laten bekende Helmondse gebouwen zien, waaronder een aantal prachtige fabrikantenvilla’s.

Tijdens de laatste Open Dag die het Industrieel Atrium dit jaar organiseert, hebben we iets bijzonders voor jullie in petto! Op zondag 18 december zal namelijk om 13:00u de expositie van kunstenares Loes Rüland worden geopend.

Een tijd geleden bezocht Loes Rüland het Industrieel Atrium om meer informatie te verzamelen over een van Helmond’s verdwenen schatten: het ‘Pea Park’. Het Industrieel Atrium heeft een prachtige maquette van deze ‘Great Gatsby’ waardige witte fabrikanten villa. Loes was op dat moment bezig met vooronderzoek voor een van haar nieuwe schilderijen. Ze schildert graag markante Helmondse gebouwen. Het ‘Pea-Park’ mocht daarbij natuurlijk niet ontbreken.

Loes voelde al jong dat ze de wereld om haar heen wilde vastleggen op papier. Toen ze 5 jaar oud was begon ze met tekenen. Op haar 20ste verjaardag kreeg ze van haar zus een complete schilderkist cadeau en begon ze met het schilderen van portretten in olieverf. In de jaren ’90 verhuisde ze voor de liefde naar Helmond.

Wat ze toen niet verwacht had is dat ze ook verliefd zou worden op haar nieuwe woonplaats. Loes ging in Helmond op pad met haar fototoestel en schetsboek, om al het moois wat ze zag vast te kunnen leggen op doek. In haar schilderijen creëert ze een 3D effect, zodat de kijker zich als het ware in het schilderij waant. Ze schildert het liefst met olieverf en oliepastel. Achter elk schilderij zit een verhaal. Loes schildert naast portretten ook dieren. Maar ze legt nu vooral de nadruk op architectuur en natuur.

Ze viel als een blok voor de prachtige gebouwen die in Helmond te vinden zijn. De schoonheid van een gebouw is vaak niet te vangen in een foto. “Het bijzondere gevoel dat deze gebouwen haar geven, vertaald ze naar het schilderdoek.“ Loes laat de gebouwen op hun mooist naar voren komen. Inmiddels heeft ze een behoorlijke serie schilderijen met markante Helmondse architectuur gemaakt.

Een van haar pronkstukken is het schilderij van het ‘Pea-park’. Het ‘Pea-Park’ is, of beter gezegd was, een prachtige villa die de fabrikant Piet de Wit in 1913 liet bouwen in de stijl van het “Petit Trianon”. Het lag op de hoek van de Aarlerixtelseweg en de Jan van Brabantlaan. Daar waar nu het Jan Visser dierenpark, ofwel het hertenkamp van stadspark ‘De Warande’ te vinden is.

‘Pea’ dankt haar naam aan de voorletters van de bewoners: Piet en zijn geliefde vrouw Anna. Piet de Wit werd ook wel Piet Tod genoemd, naar de dekens van oude todden die hij liet maken in zijn dekenfabriek. Hij wist grote rijkdom te vergaren door deze slimme manier van recyclen. Maar in 1926 ging het bedrijf van Piet de Wit failliet en moest hij zijn ‘Pea-Park’ verkopen. Twee jaar later werd het met de grond gelijk gemaakt. Tijdens de open dag kunt u nog meer te weten komen over dit mysterieuze ‘Pea-Park’.

Het industriële verleden van Helmond intrigeert Loes. “Er gaat een bepaalde mystiek uit van de vele fabrikantenvilla’s die Helmond rijk is.” Veel van haar schilderijen laten deze prachtige Helmondse fabrikanten villa’s zien, of zijn op een andere manier verwant aan het industriële verleden van Helmond. En zo kwam het dat wij met Loes afspraken om dat gedeelte van haar bijzondere oeuvre tentoon te stellen bij het Industrieel Atrium.

De expositie van Loes Rüland zal te zien zijn bij het Industrieel Atrium van 18 december 2016 tot en met 31 januari 2017. Vanuit het Industrieel Atrium worden haar schilderijen voorzien van achtergrondinformatie over het ‘industriële’ verleden dat schuil gaat achter deze prachtige gebouwen.

Tijdens de open dagen op 18 december en op 15 januari zal Loes Rüland zelf ook aanwezig zijn bij de expositie. Zij zal gedurende de open dagen demonstreren hoe zij te werk gaat. Ze is bezig met een nieuw schilderij waaraan ze tijdens de expositie verder zal werken. Zo krijgen we dus de kans om het creatieve proces van de kunstenares van dichtbij te bekijken. Ook kunnen we haar uiteraard vragen stellen over haar werk.

Bij het Industrieel Atrium proberen wij de laatste resten van het industriële verleden van Helmond en omgeving te koesteren en de herinnering hieraan levend te houden. We kijken vaak met weemoed terug naar het industrieel erfgoed dat verloren is gegaan. Deze expositie laat ons gelukkig ook zien wat er nog wél over is gebleven van dat rijke Helmondse verleden. Misschien dat ook U na een bezoek aan deze prachtige tentoonstelling voortaan met een verliefde blik door Helmond zult lopen.

Openingstijden tijdens de Open Dag op 18 december 13:00-17:00.

Kijk voor meer informatie op www.industrieel-atrium.nl en www.loes-ruland.com.