Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Open dag in het Industrieel Atrium op 22 januari

De eerste open dag in 2017 op zondag 22 januari is nog de expositie van kunstenares Loes Rüland te zien. Tot en met 31 januari 2017 zullen haar schilderijen van bekende Helmondse gebouwen ‘in het echt’ te zien zijn.

Loes zal zelf aanwezig zijn bij de expositie. Zij zal dan demonstreren hoe zij te werk gaat. Ze is op dit moment bezig met een nieuw schilderij waaraan ze tijdens de expositie verder zal werken. Zo krijgen je de kans om het creatieve proces van de kunstenares van dichtbij te bekijken. Uiteraard kun je haar dan ook vragen stellen over haar werk.

Loes ging in Helmond op pad met haar fototoestel en schetsboek, om al het moois wat ze zag vast te kunnen leggen op doek Ze viel als een blok voor de prachtige gebouwen die in Helmond te vinden zijn. De schoonheid van een gebouw is vaak niet te vangen in een foto. “Het bijzondere gevoel dat deze gebouwen haar geven, vertaald ze naar het schilderdoek.“ Loes laat de gebouwen op hun mooist naar voren komen. Inmiddels heeft ze een behoorlijke serie schilderijen met markante Helmondse architectuur gemaakt.

Het industriële verleden van Helmond intrigeert Loes. “Er gaat een bepaalde mystiek uit van de vele fabrikantenvilla’s die Helmond rijk is.” Veel van haar schilderijen laten deze prachtige Helmondse fabrikanten villa’s zien, of zijn op een andere manier verwant aan het industriële verleden van Helmond. En zo kwam het dat wij met Loes afspraken om dat gedeelte van haar bijzondere oeuvre tentoon te stellen bij het Industrieel Atrium.

Overige exposities:

Natuurlijk kunt u deze middag ook de exposities bekijken, zoals de handelsdrukkerij met een laboratorium, de textiel, metaal en energie expositie, ook kunt u een stijlkamer bezichtigen met een geheel in oude stijl ( 19de eeuw) ingerichte directiekamer. Op flat screens in de vaste exposities; textiel, metaal, energie en druk, worden films vertoond over productieprocessen van vroeger en nu. Ook de maquette van het majestueuze PeaPark is het bekijken waard.

De goed gedocumenteerde databanken in het Atrium, leveren veel informatie over de Helmondse industrie.

Er is een groot aantal foto´s te bekijken en er zijn ook vele naslagwerken aanwezig over industriële processen.

Ook is er de mogelijkheid om verschillende bedrijfshistorische dvd’s en boeken aan te schaffen. Kortom, een inspirerende, educatieve en verassende wijze om ondergedompeld te raken in de wereld van het industriële verleden en heden.

Wilt u meer weten en bekijken dan bent u van harte welkom in Het Industrieel Atrium, Kanaaldijk NW 29 in Helmond op zondag 22 januari van 13.00 tot 17.00 uur.

Entree €3,50, boven 65 jaar €3,00