Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Vanwege grote belangstelling voor de tentoonstelling over drukkerij Helmond staat de open dag op 21 mei a.s. weer volledig in het teken van dit prachtige Helmondse bedrijf.

Na het teloorgaan van oude en befaamde industrieën in textiel en metaal, van handwerktechnieken en van drukkerijen in Helmond, herleefde het verleden in de Stichting Industriëel Erfgoed, het Atrium. Het Stadsbestuur, het Museum, het Streekarchief, de culturele verenigingen en de burgerij, waaronder ook degenen die als ‘fabrieksarbeider’ te vinden waren op de loonlijsten van de bedrijven, bekommerden zich om wat verloren was. Zij keken terug naar de verleden tijd die in de hoofden van veel Helmonders leefde.

Dat was ook het geval met het verdwijnen van Drukkerij en Uitgeverij Helmond, het bedrijf dat in 1983 failliet ging. Het was een trots bedrijf geweest, waar in de goede jaren zo’n 200 employees verbonden waren: handzetters, machinezetters, fotozetters, opmakers in lood en via electronica, layoutmen, stypeurs, hoogdrukkers, vlakdrukkers en rotatiedrukkers, binders, naaisters, magazijnmeesters, krantenbezorgers, vertegenwoordigers, kantoorpersoneel, redacteuren, uitgeverij-personeel, correctoren en schoonmaaksters. Een bonte verzameling mannen en vrouwen, jongens en meisjes, die samen een gemeenschap vormden.

Voor meer informatie over de Helmondse Drukkerij;

http://industrieel-atrium.nl/nieuws/artikel-over-drukkerij-helmond-en-de-kwartjesboeken-door-chris-schriks

Overige exposities:

Natuurlijk kunt u deze middag ook de exposities bekijken, zoals de handelsdrukkerij met een laboratorium, de textiel, metaal en energie expositie, ook kunt u een stijlkamer bezichtigen met een geheel in oude stijl ( 19de eeuw) ingerichte directiekamer. Op flat screens in de vaste exposities; textiel, metaal, energie en druk, worden films vertoond over productieprocessen van vroeger en nu. Ook de maquette van het majestueuze PeaPark is het bekijken waard.

De goed gedocumenteerde databanken in het Atrium, leveren veel informatie over de Helmondse industrie.

Er is een groot aantal foto´s te bekijken en er zijn ook vele naslagwerken aanwezig over industriële processen.

Ook is er de mogelijkheid om verschillende bedrijfshistorische dvd’s en boeken aan te schaffen. Kortom, een inspirerende, educatieve en verassende wijze om ondergedompeld te raken in de wereld van het industriële verleden en heden.

Wilt u meer weten en bekijken dan bent u van harte welkom in Het Industrieel Atrium, Kanaaldijk NW 29 in Helmond op zondag 21mei van 13.00 tot 17.00 uur.

Entree €3,50, boven 65 jaar €3,00