Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Verslag open dag kantklossen Op 24 maart jl. stond een apart beroep in de spotlights in het Industrieel Atrium, het aloude beroep kantklossen.
 De demonstratie en tentoonstelling werd druk bezocht. Met grote aandacht voor het ambacht kantklossen werden er   veel vragen gesteld en positieve opmerkingen gemaakt omtrent de inrichting van de
  tentoonstelling met kantklos producten. Bezoekers bleven lang bij de dames van het
 kantklossen staan en kijken hoe zij met vaardige hand het product maakten.Ook eind producten in de vitrines   werden aandachtig bekeken.
 Velen vonden het jammer dat het ambacht in de vergeethoek terecht was gekomen. Het klossen van kant is een         zeer  bewerkelijke techniek, die al eeuwen bestaat. Kant is zeer kostbaar, en was daarom in het verleden alleen   bereikbaar voor de zeer rijken. De kostbaarste kant is van de dunste draden gemaakt. Om kant in kragen te   verwerken moet het worden verstevigd met stijfsel

Verslag open dag kantklossen

Kantklossen wordt met zorg levend gehouden. Het is echter een hobby geworden en niet meer iets om de kost mee
te verdienen. Het uurloon zou het werk onbetaalbaar maken. De werkomstandigheden van de kantklosters waren in het verleden bedroevend. Zij werkten veelal in vochtige kelders. De reden hiervan was dat fijne linnen draden, als zij te droog worden, erg snel breken.

Het is mogelijk om kantklossen te leren uit boeken, maar er worden ook nog steeds cursussen gegeven.