Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Zondag 15 november 14:00u-15:30
Bibliotheek Helmond-Peel bij de podiumruimte op de begane grond.

Het Industrieel Atrium in Helmond, is het kenniscentrum voor ambacht en industrieel erfgoed in Nederland. En is daarmee uniek. Onder het motto: ‘ Connecting Industrial History’ fungeert het Industrieel Atrium ook als uitgever van boeken.
Dit jaar bracht het Industrieel Atrium, onder andere, het nieuwste boek van de Helmondse schrijver Jef de Jager uit, met de titel: ‘Zalig de rijke die het goud niet najaagt; Willem Prinzen, fabrikant, politicus en filantroop’.

Bijna was Willem Prinzen de eer te beurt gevallen om bij leven een straat naar hem vernoemd te zien. Hij weigerde, maar een half jaar na zijn dood kwam die straat er toch! Een openlijke waardering door zijn stads- en tijdgenoten voor al zijn publieke diensten. Die waren inderdaad niet gering: Jaren lid van de eerste kamer en van de gemeenteraad. Daarnaast was hij-meestal als stille kracht en financier- betrokken bij vele katholieke instellingen, plaatselijk en landelijk, van het Capucijnenklooster in Helmond, tot het sanatorium Dekkerswald te Groesbeek. Tot in China heeft hij zijn sporen nagelaten. Willem Prinzen, een markante persoonlijkheid, die een papieren monument ten volle verdient.

Ondanks het ontbreken van een persoonlijk archief is Jef de Jager (1949) erin geslaagd om een gelaagd beeld te reconstrueren van deze 19de-eeuwer, die zich ontwikkelde van fabrikant tot weldoener.

Op zondag 15 november 2015 organiseert Het Industrieel Atrium samen met Bibliotheek Helmond-Peel een lezing van de auteur Jef de Jager over zijn hierboven genoemde boek. Tijdens de lezing, die om 14:00u begint en rond 15:30 is afgelopen, zal Jef de Jager vertellen over zijn bijzondere boek en hieruit fragmenten voordragen. Na afloop van de lezing kunt u hem vragen stellen en natuurlijk een gesigneerd exemplaar van het boek over Willem Prinzen aankopen voor slechts € 13,50.

Wilt u deze lezing bijwonen, dan kunt u zich hiervoor aanmelden door een email te sturen naar info@industrieel-atrium.nl