Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Er zaten meerdere liften in en de villa was voorzien van centrale verwarming. De totale hoogte van het gebouw inclusief een toren was bijna 27 meter. Het hele gebouw was neergezet op acht meter dik gewapend beton. Het “Pea-park” was een ongewoon luxueuze villa voor het kleine stadje dat Helmond in het begin van vorige eeuw nog was. In 1925 ging Piet de Wit failliet en werd de villa gekocht door A.W. van Thiel die het in 1928 liet slopen.

Het Pea-park centraal in het industrieel atrium

Op de open dag in het Industrieel Atrium op 25 oktober krijgt u volop informatie over dit legendarische Pea-park.

ANNA NADER BEKEKEN

In de filmzaal word de documentaire ‘ANNA nader bekeken’ getoond. De documentaire toont naast alle hoogtepunten van de bijzondere toneelvoorstelling ‘ANNA – begin en einde van het Peapark’ , door toneelvereniging St. Genesius in 2004 uitgevoerd in de oude spijkerfabriek van J.H. de Wit & Zn., ook een kijkje achter de schermen. Een stukje Helmondse geschiedenis van zo’n 100 jaar geleden over villa Peapark en zijn bewoners.

MAQUETTE PEA-PARK

De maquette van het “Pea-park” is een reconstructie van de voormalige villa van fabrikant Piet de Wit. De maquette is vervaardigd door de heer P.C.Vullings die daar van zijn 75ste tot 81ste levensjaar ruim 7000 arbeidsuren aan heeft besteed.

Overige exposities:

Natuurlijk kunt u deze middag ook de overige exposities bekijken, met onder meer demonstraties in de handelsdrukkerij, een demonstratie op een handweefgetouw uit de 18de eeuw en de bezichtiging van een stijlkamer waar men een geheel in oude stijl ( 19de eeuw) ingerichte directiekamer kan zien. Op flat screens in de vaste exposities; textiel, metaal, energie en druk, worden films vertoond over productieprocessen van vroeger en nu.
De goed gedocumenteerde databanken in het Atrium, leveren veel informatie over de Helmondse industrie.
Er is een groot aantal foto´s te bekijken en er zijn ook vele naslagwerken aanwezig over industriële processen.
Ook is er de mogelijkheid om verschillende bedrijfshistorische dvd’s en boeken aan te schaffen. Kortom, een inspirerende, educatieve en verassende wijze om ondergedompeld te raken in de wereld van het industriële verleden en heden.

Wilt u meer weten en bekijken dan bent u van harte welkom in Het Industrieel Atrium, Kanaaldijk NW 29 in Helmond op zondag 25 oktober van 13.00 tot 17.00 uur.

Entree €3,50, boven 65 jaar €3,00

Het Industrieel Atrium is ook elke dinsdag, woensdag en donderdag te bezoeken tussen 9.30-16.30 uur.