Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Op de open dag op 20 maart a.s. wordt in het Industrieel Atrium een tentoonstelling geopend over de Hatéma ( Helmondsche Textiel Maatschappij). Deze heeft een voorname rol gespeeld in de Helmondse industrie en vindt haar oorsprong in 1855.

Dick Eleveld, acteur van de theater groep ‘Vreemd Beest’ kruipt in de rol van de latere directeur van Hatéma , de heer van der Lande. Na een korte speech, zal hij de tentoonstelling openen. Gezamenlijk met u zullen we proosten op de opening.

Daarna zal ‘directeur van der Lande’ , samen met zijn secretaresse optreden in de compleet ingerichte directiekamer uit het begin van de 20ste eeuw met daarin meubilair afkomstig uit o.a. de directiekamer van Hatéma. Je mag dus letterlijk en figuurlijk ‘op het matje van de directeur’ komen.

Tijdens de tentoonstellingsperiode ( 20 maart 2016- 24 april 2016) voert toneelgezelschap “Vreemd Beest” in het Annatheater de voorstelling “Ons Anna” op. Een voorstelling over de Annawijk, gelegen nabij de Hatéma fabrieken ( bijdrage teksten van Abdel Kader Benali). En in de bibliotheek kunt u een foto-expositie bezichtigen van de favoriete plekken van de bewoners van de Annawijk

In de tentoonstelling kunt u producten, documenten, films, en historische informatie zien. Ook een maquette van het Peapark is te bewonderen. Dit was het omvangrijke woonhuis van oprichter Piet de Wit. Om te ervaren hoe textiel werd gemaakt in de 18e eeuw voordat de grote fabrieken kwamen, worden er workshops weven gegeven op een handweefgetouw.

Op zondag 24 april om 13.00 komt stadsschrijfster Tania Heimans een verhaal vertellen dat ze speciaal heeft geschreven voor deze gelegenheid