Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Helmond, al eeuwenlang een vooruitstrevende Industriestad

Zondag 19 maart as presenteert het Industrieel Atrium Helmond de geschiedenis van 5 grote industriële bedrijven van Helmondse origine die een aanzienlijke bijdrage aan de Nederlandse industrie hebben geleverd en dat nog steeds doen. Reeds eind 18e eeuw werden de eerste initiatieven genomen voor het onstaan van deze ondernemingen.
Een van die ondernemingen is de Koninklijke Nederlandse Textielfabrieken J.A. Raymakers & CO B.V. Er zijn maar weinig bedrijven die zo trots kunnen zijn op hun historie zoals de Koninklijke Nederlandse Textielfabrieken J. A. Raymakers & Co. BV dat kan. Raymakers vormt onderdeel van het Nederlandse textiel erfgoed; haar ervaring met de productie van textiel gaat terug tot 1773. Sinds die tijd is er een schat aan ervaring opgedaan in het spinnen, weven en finishen van vele verschillende soorten textiel. De titel “Koninklijk” in haar naam is een onderscheiding die door hare Majesteit de Koningin van Nederland is toegekend in 1951. Deze onderscheiding wordt slechts weinig toegekend aan unieke, goed gerenommeerde bedrijven die speciale producten maken van hoge kwaliteit.
Vanaf 13.30u bent u van harte welkom om de bedrijfsfilms te bekijken. De bedrijven die aan bod zullen komen zijn:
1. De bedrijfsgeschiedenis van de Huijbregts Groep. 2. De bedrijfsgeschiedenis van Kuijpers Installaties. 3. De bedrijfsgeschiedenis van de Koninklijke Raaijmakers & Co BV, textielfabriek. 4. De bedrijfsgeschiedenis van Nedschroef. 5. De bedrijfsgeschiedenis van Salzgitter Mannesmann Precisie BV en Franke Nederland.

Alle 5 bedrijven kennen een zeer lange geschiedenis en het is juist deze uitgebreide historie die hen tot state of the art in hun sector hebben gebracht. De films worden achter elkaar getoond en de voorstelling vangt aan om 13.30 uur en eindigt om 17.00. De bezoeker kan tussentijds “aanschuiven”

Een team van Het Industrieel Atrium heeft zich gespecialiseerd in onderzoek, conservatie en presentatie van de geschiedenis van bedrijven in Zuidoost Brabant. Onder meer worden kwalitatief hoogwaardige bedrijfsfilms door het team zelf geregisseerd en geproduceerd. Het team produceert en geeft ook boeken uit, organiseert ter plekke thematentoonstellingen over de bedrijfsgeschiedenis van een bedrijf en digitaliseert de bedrijfsgeschiedenis voor website en data banken gebruik. Zo wordt gewaarborgd dat de bedrijfsgeschiedenis van een bedrijf op een passende wijze als een marketing en verkoop instrument ingezet kan worden door het desbetreffende bedrijf.