Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

De ambachtsgilden van Helmond waren zeer belangrijk voor Helmond. Het effect van de aanstelling van de zeven gilden in 1389 zijn nu nog steeds voelbaar in de stad. Er kan zelfs gezegd worden dat de gilden aan de basis staan van de opkomst van de industrie en dus de modernisering van Helmond. De episode van ambachtsgilden heeft vier eeuwen geduurd; tot het jaar 1798.

Maar wat zijn ambachtsgilden? Ambachtsgilden zijn een soort beroepsverenigingen waarin mensen die ongeveer dezelfde ambacht uitvoeren in verenigd zijn. In gezamenlijk overleg bepaalde de vereniging de prijzen, stelden zij de regels vast om concurrentievervalsing tegen te gaan en hield de vereniging de geleverde kwaliteit in de gaten. Het was vaak noodzaak om je aan te sluiten bij een gilde; enkel leden mochten de ambacht die binnen die ambachtsgilde viel uitoefenen in Helmond en omstreken. Bovendien leidde het lidmaatschap tot zekerheid van kwaliteit van werk en soms zelfs tot een monopoliepositie.

De rijke historie van de ambachtsgilden van Helmond in het industrieel atrium

 

Wil jij weten welke zeven ambachtsgilden de stad Helmond kende? En hoe zij functioneerden? Kom dan op 12 en 13 september kijken naar de bijzondere expositie over de ambachtsgilden.
In de expositie zijn foto’s te zien van de originele documenten die geschreven zijn door en over de ambachtsgilden tussen 1389 en 1798 in Helmond. Dankzij de bijbehorende uitleg zijn de documenten goed te begrijpen. In de expositie worden naast de documenten ook objecten en films getoond die betrekking hebben op de ambachtsgilden.

Overige exposities:
Natuurlijk kunt u tijdens de Open Monumentendagen ook de overige exposities bekijken, met onder meer demonstraties in de handelsdrukkerij, een demonstratie op een handweefgetouw uit de 18de eeuw en de bezichtiging van een ingerichte directiekamer uit de 19de eeuw. Op flat screens in de vaste exposities; textiel, metaal, energie en druk, worden films vertoond over productieprocessen van vroeger en nu. Ook de maquette van het majestueuze PeaPark is het bekijken waard.

De goed gedocumenteerde databanken in het Atrium, leveren veel informatie over de Helmondse industrie. Ook is er de mogelijkheid om verschillende bedrijfshistorische dvd’s en boeken aan te schaffen.

Wilt u meer weten en bekijken dan bent u van harte welkom in Het Industrieel Atrium, Kanaaldijk NW 29 in Helmond op zaterdag 12 en zondag 13 september van 12.00 tot 17.00 uur.

Entree op 12 en 13 september: gratis

Het Industrieel Atrium is ook elke dinsdag, woensdag en donderdag te bezoeken tussen 9.30-16.30 uur.